CD Recensies

RESPIGHI: PIANOCONCERT; PIANOSONATE E.A.

Respighi: Pianoconcert in a; Pianosonate in f P. 16; ‘Valse caressante’ uit Zes Pianostukken  P. 44’ Antonio Pompa-Baldi met het Evansville filharmonisch orkest o.l.v. Alfred Savia. Centaur CRC 3562 (44’16”). 2016

 

Onder de titel Het jonge genie, composities uit 1897-1905 biet Centaur dit Respighi programma met onbekende, op jongere leeftijd geschreven composities aan.

Het Pianoconcert is uit 1902 toen de componist altviolist was in het orkest in St. Petersburg. Het is een breed opgezet werk met passages die herinneren aan Liszt en Tchaikovsky. Het was al voorhanden in een puike vertolking met Geoffrey Tozer en het BBC filharmonisch orkest o.l.v. Edward Downes (Chandos CHAN 9285). Daaraan hebben Pompa-Baldi en Centaur niets wezenlijks toe te voegen.

De volledige Zes Pianostukken, die als geheel slechts zo’n 18 minuten duren, zijn ,et de Pianosonate en andere werken al heel mooi voorhanden van Konstantin Scherbakov (Naxos 8.553704) en Michele d’Ambrosio (Brilliant Classics 94442). Waarom Pompa-Baldi ze niet alle speelt op zijn nu maar ongeveer halfvolle cd, is een raadsel. Misschien niet zozeer kwalitatief, maar zeker wel kwantitatief is deze uitgave daarmee voldoende gediskwalificeerd.