CD Recensies

REICH: DOUBLE SEXTET; 2X5; RADIO REWRITE

Reich: Double sextet; 2x5. Resp. Eighth Blackbird en Bang on a Can. Nonesuch 7559-79786-4 (42’49”). 2009

 

Reich: Double sextet; Radio rewrite. Ensemble Signal o.l.v. Brad Lubman. Harmonia Mundi HMU 90.7671 (39’47”). 2016

 

In het programmaboekje bij deze cd verzucht de inmiddels tachtig geworden Steve Reich die in 2002 als boeiende Composer in residence even aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag verkeerde: “If you are one of those people who changes the world, what do you do next?”

Het drietal werken op deze twee uitgaven geeft daarop een duidelijk antwoord: het is geenszins afgelopen met het Reich getokkel en gedreun. 

Double sextet (2007) heeft drie delen, snel, langzaam, snel en is geschreven voor fluit, klarinet, viool, cello, vibrafoon en piano. In dit werk laat de componist twee identieke groepen vrijwel dezelfde partijen spelen. De moeilijkheidsgraad zit hem erin dat de steeds uit fase spelen. Vandaar dat het veiliger is om zoals in dit tweetal opnamen gebeurt, met je eigen tevoren opname te spelen.

2x5 (2008) voor 5 musici en tape is omschreven als ‘rock and roll piece’ ook met een identieke bezetting van twee drumstellen, 2 piano’s, 4 elektrische gitaren en 2 basgitaren plus elektronica. 

Radio rewrite (2012) met daarin verwerkte liedsnippers van de gelijknamige groep is in vijf deeltjes.

De drie ensembles die voor de diverse vertolkingen tekenden maken op helder en duidelijke manier, maar gelukkig ook wat terughoudend hoorbaar welke invloed Reich op de huidige kunst-rock heeft. Misschien had een toevoeging van wat peper en paprika zelfs geen kwaad gekund.