CD Recensies

RAUZZINI: OPERA ARIA'S EN SCÈNES

Rauzzini: Opera aria’s en scènes. Cantate Piramo e Tisbe; ‘Da cento affani e cento’, ‘Del mio core indolce affetti’, ‘Ah se perdo il caro bene’ uit Le ali d’amore; ‘Calma, bella Lisinga… Porgi o care’ uit L’eroe cinese. Meredith Hall (s), Stefanie True (s) met Capella Savaria o.l.v. Mary-Térey-Smith. Centaur CRC 3416 (60’31”). 2014 

 

Venanzzio Rauzzini (1746-1810) was een Italiaanse sopraan castraat die tevens actief was als componist, pianist en impresario. Hij begon als zangertje in de Sixtijnse kapel, debuteerde in 1765 in het Romeinse Teatro Valle, maar ging later op reis om elders in Europa op te treden, zong onder meer in de   Milanese première van Mozarts Lucia Silla in 1772 en vestigde zich tenslotte in 1774 in Engeland waar hij in zijn diverse functies succes had en onder meer een zestal opera’s componeerde. In Bath organiseerde hij van 1780 tot 1810 abonnementsconcerten.

De herontdekking van deze componist is een plezierige. Dat komt door het eind achttiende eeuwse idioom natuurlijk, maar ook door de vlotte, innemende manier waarop de componist dat in melodieus en expressief opzicht vormgaf. 

In een vrij lange, vijftiendelige cantate en zes operascènes geven Stefanie True en Meredith Hall met veel animo blijk van de spiritualiteit van Rauzzini’s werk. Dat ze daarbij gloedvol worden ondersteund door de Hongaarse, op oude instrumenten spelende Capella Savaria onder Mary Térey-Smith, is een extra pré.

Dat Rauzzini ook in het Engels componeerde, strijkkwartetten en vioolsonates schreef, tonen Stefanie True e.a. aan op Centaur CRC 3276.