CD Recensies

RAAFF, DE: VIOOLCONCERT; SYMFONIE NR. 1 TANGLEWOOD TALES

Raaff, De: Vioolconcert; Symfonie nr. 1 Tanglewood tales. Tasmin Little met het Radio filharmonisch orkest o.l.v. Jaap van Zweden c.q. Markus Stenz. Et’cetera KTC 1593 (52’46”). 2016

 

Verwacht van het vijfdelige Vioolconcert van Robin de Raaff uit 2008 geen traditioneel concert. De titels der delen wijzen daar bij voorbaat op: ‘Begin (cadenza corale), ‘orkestraal tussenspel’, ‘energetico; ‘lento’ en ‘besluit’.

Het is een wonderlijk en bewonderenswaardig werk dat zowel de solist als de luisteraar voor steeds nieuwe verrassingen stelt omdat iedereen zich op onbekend nieuw terrein moet wagen. Het is dus ook in die zin uitdagend en niet alleen de bijzondere vioolpartij, maar ook de orkestratie valt op. Goed dat er zo’n gave uitvoering en opname van bestaat, want het vergt zeker enige malen beluisteren voordat het werk geleidelijk zijn geheimen prijsgeeft.

De Symfonie nr. 1 met als titel Tanglewood Tales kwam in je jaren 2007 tot 2014 tot stand en is bedoeld als een eerbetoon aan een van de belangrijkste zomerfestivals in de V.S. In drie delen met de volgorde langzaam-snel-langzaam-snel en coda worden als klankbeeld verhaaltjes (sprookjes, geruchten?) onontwarbaar gemaakt met een beroep op de eigen fantasie.

Het voor het Boston symfonie orkest geschreven werk is in verschillende lagen samengesteld als een voortdurende wisseling van kleine elementen, ritmen, korte melodieën in steeds wisselende klankkleuren met een impressionistisch zowel als expressionistisch karakter.

 

Bewondering past voor sollste Tasmin Little, het Radio filharmonisch orkest en de dirigenten Jaap van Zweden en Markus Stenz die deze werken laten klinken alsof deze altijd al in hun genen zaten.