CD Recensies

RACHMANINOV: RHAPSODIE RUSSE; POLKA; ROMANCE E.A.

Rachmaninov: Rhapsodie russe; Polka italienne; Romance in G; Pianostukken p. 11 nr. 1-6; Suite Fantaisie-tableaux op. 5/1; Wals (zeshandig); Romance (zeshandig); Symfonische dansen op. 45 nr. 1-3 (bew.). Brigitte Engerer, Oleg Maisenberg en Elena Bashkirova. Harmonia Mundi HMX 290.1301/2, HMG 50.1301/2 (2 cd’s, 2u. 10’36”). 1988/9

 

Een prachtige, hopelijk niet alleen voor uw recensent heel persoonlijke herinnering aan de Franse pianiste Brigitte Engerer (1952-2012) die hij in    1983 ontmoette en voor de Amersfoorttse Courant interviewde (staat nog op een minidisc en zou uitgewerkt moeten worden….) en die mede daarom interessant was omdat ze na 1969 een poos in Moskou bij Stanislas Neuhaus studeerde. Op 59-jarige leeftijd overleed zij aan kanker.

Het aardige van dit tweetal cd’s is dat ze met de Russische emigrant Oleg Maisenberg en de ooit met Gidon Kremer getrouwde Elena Bashkirova, die daarna de tweede vrouw van Daniel Barenboim werd in de beide zeshandige werken een stel onbekendere composities van Rachmaninov speelt en dat in uitstekend teamwork wonderwel doet.

De briljante kleuren en de flair van deze werken zijn fraai belicht en de versie voor 2 piano’s van de Symfonische dansen is meesterlijk en begoochelend, maar bijvoorbeeld ook de vroege Rhapsodie russe verbluft niet minder.