CD Recensies

ROYER: PREMIÈRE LIVRE DE PIÈCES POUR CLAVECIN, ROUSSET

Royer: Première livre de pièces pour clavecin. Christophe Rousset. Ambroise AM 151 (58’46”). 2007

 

Joseph Nicolas Pancrace Royer (ca. 1705-1755) kwam eigenlijk uit Turijn, maar werd in 1734 maître de musique des enfants de France als verantwoordelijke muziekleraar voor de dochters van Lodewijk XV. Tevens leidde hij met Mondonville vanaf 1748 de Concerts sprirituel.

Zijn Première livre de pièces pour clavecin is uit 1746. Het luisteren hiernaar is een aangename verrassing en het is haast onbegrijpelijk waarom we zo weinig van deze componist en zijn sprankelende muziek horen.

Als niet alleen al de titels der deeltjes - met ‘La majestueuze’, ‘La Zaïde’. ‘Les Matelots’, ‘Premier tambourin’, ‘L’incertaine’, ‘L’aimable’, ‘La bagatelle’. ‘La remouleuse’, ‘Les tenders sentiment’, ‘Le vertigo’, ‘La sensibele’ en ‘La marche de Scythes’ -  het karakter van de stukken aangeven, i dat het spel van Rousset dat daarvoor keurig zorgt.

Hoogtepunten zijn het tere ‘La Zaide’, het robuuste ‘Les matelots’, het welsprekende ‘La sensible’ en het virtuoze ‘Le vertigo’. Rousset gebruikt daarvoor een enigszins agressief klinkend achttiende eeuws instrument en doet hiermee William Christie (Harmonia Mundi HMA 190.1037) flink concurrentie aan.