CD Recensies

REUCHSEL: VIE DU CHRIST, LA; BOUQUET DE FRANCE

Reuchsel: La vie du Christ; Bouquet de France. Simon Niemiński. Resonus RES 10217 (74’10”). 2017

 

Dat hij uit een familie van Duitse musici stamt is snel duidelijk bij de in Lyon geboren Franse componist Eugène Reuchsel (1900-1988) die vooral als pianist (en Chopin/Liszt specialist) bekend werd, maar die ook componeerde en heel wat orgelwerken schreef. Die zijn meest gebundeld in series zoals de Promenades en Provence, Évocation de Louis Vierne, Huit images de Provence, Six pièces de concert en het hier opgenomen tiendelige Bouquet de France uit 1987 met delen als ‘Le pauvre laboreur’, La file aux oranges’, ‘Le retour du marin’. ‘Douce merveille’ en ‘Berceuse du pays d’Auvergne’.

Kort daarop ontstond het 23-delige La vie du Christ: Évocations d’après l’évangile de Saint Luc met onder meer ’L’annonciation’, ‘la nativité’, ‘La Temple apaisé’, ‘la transfiguration’, ‘L’aveugle’, ‘Le crucifiement’ en ‘La promenade à Emmaüs’.

Het is zeker fascinerende, post-impressionistisch schilderende muziek vanuit de laat-romantische traditie, die niets kerkelijks heeft en in menig opzicht uniek is.

Dit tweetal prachtige, omvangrijke orgelwerken uit de tweede helft van de jaren tachtig wordt werkelijk voorbeeldig sfeervol door Simon Niemiński op het Rieger orgel van de kathedraal in Edinburgh gespeeld. De opname klinkt ook superieur.