CD Recensies

ROSSI, DE: SACRIFIZIO DI ABRAMO, IL

Rossi, de: Sacrifizio di Abramo, Il. Susanne Rydén (s), Ralf Popken (altus) en Jan Strömberg (t) met Weser renaissance o.l.v. Manfred Cordes. cpo CO 999.371-2 (74’56”). 1995

 

In 1708 ging in Wenen het oratorium Il sacrifizio di Abramo op tekst van Francesco Maria Dario van de vermoed

elijk rond 1670 in Rome geboren en na 1710 in Wenen, waar ze van 1706 tot 1710 werkzaam was, overleden Italiaanse componiste Camilla de Rossi in première.

Shunske Sato ontrukte met de Nederlandse Bachvereniging in oktober 2018 het werk aan de vergetelheid. Het gaat om een van de vier oratoria die De Rossi heeft gecomponeerd, daaronder eentje over De verloren zoon, Sant’ Alessio (Dolci, Pan Classics PC 10347) en een ander over Santa Beatrice d’Este (Dolci, ORF CD 3092).

Mooie, hooguit wat weinig emotionerende muziek met lichte operatrekjes over het ontroerende verhaal van de voorbereiding van Abraham op het offeren van zijn zoon Isaac om zijn geloof in God te bewijzen (Genesis 22).

De componiste bofte, want destijds waren aan het Weense hof wel ruim honderd musici werkzaam, waaronder veel Italiaanse sopranen en castraten; de altpatijen werden gewoonlijk door mannenstemmen vertolkt en aan de instrumentale kant worden twee chalumaux ingezet.

De luit heeft een tweeledige functie, als begeleidend continuo instrument en als solo-instrument.

Bij de zangers gaat het om vier personages: Abraham en Isaac spelen de centrale rol, Abrahams vrouw Sara vertelt het verhaal en levert kritisch commentaar op de familiale gebeurtenissen en een engel bemiddelt tussen het goede en het kwade.

Gelukkig krijgt het werk een goede uitvoering die een mooi een leemte vult.