CD Recensies

ROMAN: GOLOVIN MUZIEK

Roman: Golovin muziek nr. 1-45. Höör Barock o.l.v. Dan Laurin. BIS SACD 2355 (81’53”).

De Zweedse componist Johann Helmich Roman (1694 - 1758) schreef de 45 deeltjes van zijn Golvinmusiken in 1728 ter gelegenheid en ter ere van graaf Fyodor Alekseyevich Golovin, een Russische diplomaat in Stockholm om de kroning van tsaar Peter II luister bij te zetten.

Roman is wel beschouwd als ‘de vader van de Zweedse muziek’, hoewel ook is gesuggereerd dat August Söderman dat eigenlijk zou zijn. Op zeventienjarige leeftijd werd Roman als violist en hoboïst lid van het hoforkest en ht jaar daarop kreeg hij toestemming om voor verdere studie naar Engeland te gaan. Daar verbleef hij van 1715 tot 1721 en ontmoette Ariosti, Bononcini, Geminiani, Händel en Pepusch, maar in hoeverre hij les van hen had is onduidelijk. Wel speelde hij in Händels King’s Theatre orkest en kreeg hij later thuis de bijnaam ‘Zweedse Händel’.

 

22 Gedeelten uit de Golovin muziek zijn in 1985 opgenomen door het Drottningholm ensemble (Caprice CAP CD 21325 en Musica Svecia). Maar nu kunnen we eindelijk het complete werk als een fraai blijk van Zweedse barok als geheel horen. Dirigent/fluitist Dan Laurin leidt het 7-koppige barokorkest Höör met veel gevoel en zorg voor detail op vlotte wijze door deze feestelijke muziek en zorgt zo op een prachtig klinkende bomvolle cd dat Roman recht wordt gedaan.