CD Recensies

REGER: PIANOCONCERT; PIANOWERKEN, BECKER

Reger: Pianoconcert in f op. 114; Episodes nr. 5 op. 115/1-5; ‘Choral’ uit Lose Blätter op. 13. Markus Becker met de NDR Radiophilharmonie o.l.v. Joshua Weilerstein. AVI 8553306 (58’25”). 2017

Reger omschreef in 1910 zijn Pianoconcert als een ‘tegenhanger’ van Brahms’ Pianoconcert nr. 1 en laat het ook met een paukenroffel beginnen, maar verder ontbreekt het in het vrije taaie werk met een dichte textuur aan Brahms’ thematische inventiviteit en lyrische schoonheid. Het is een technisch veeleisend, voor Frida Kwast-Hodapp geschreven werk.

Serkin had het op zijn repertoire, later maakten Douglas, Oppitz en vooral Hamelin (Hyperion CDA 67635) er opnamen van.

Markus Becker behandelt het 17’22” lange eerste deel heel symfonisch en met Weilerstein als gelijkberechtigde partner. Zelf is hij heel goed in de voortdurend lastige pyrotechniek van zijn partij. In het langzame deel zijn Beckers toon en frasering erg mooi zangerig en er is een ware dialoog met het orkest. Het laatste deel is spitsvondig, maar e manuele uitdagingen zijn opnieuw groot. 

 

 

Becker gebruikt aan aanzienlijk gamma aan toonkleuren en gaat inventief te werk bij het karakteriseren van de thematiek. Verder pleit voor hem, dat hij het werk nu eens niet aanvult met de Burleske van Strauss maar met een stel solostukken uit Lose Blätter (1894) en Bunte Blätter (1899), ook erg mooi gedaan.