CD Recensies

RACHMANINOV: OPERA HOOGTEPUNTEN

Rachmaninov: Opera hoogtepunten uit Aleko, De gierige ridder op. 24 en Francesca da Rimini op. 25. Mariana Zvetkova (s, Francesca), Adriana Nikolova (ms), Boiko Zvetanov (t, Paolo), Alexander Tekeliev (b) en Peter Naydenov (bs., Lanceotto) met het Ensemble van de Nationale opera Sofia o.l.v. Nayden Todorov. Naxos 8.557817 (75’56”). 2005

Alleen aan het begin van zin loopbaan als componist begaf Rachmaninov zich op het gebied van de opera. Al bevatten de werken in deze vorm niet de pakkende melodieën uit de Pianoconcerten en de Symfonische dansen, ze bieden wel veel mooie lyriek.

We concentreren ons hier op de eenakter Francesca da Rimini uit 1905        die bestaat uit een proloog, twee tableaux en een epiloog op libretto van Modest Ilyich Tchaikovsky.

In Francesca da Rimini zingen Marianna Zvetkova (Francesca), Boiko Zvetkov (Paolo) en Peter Naydenov (Lanceotto) gedeelten uit de tweede scène. Zvetkova beschikt over een grote, maar ook heel mooie sopraan en ze zingt met veel passie. Boiko Zvetanov zingt vurig, maar ook met wanhoop in zijn stem terwijl het orkest een dreigende storm lijkt aan te kondigen. Woede bepaalt de aan Peter Naydenov toebedeelde rol van Lanceotto en het koor schept de sfeer van een angstaanjagende hel. Overdreven pathos wordt nog net vermeden in de epiloog als de geesten van Francesca en Paolo hun lot beklagen.

Het orkest begeleidt prachtig en de opnamekwaliteit van dit intelligente en nuttige operaconcept is goed.