CD Recensies

RACHMANINOV: PRÉLUDES (COMPLEET). HUANGCI

Rachmaninov: Préludes (compleet). Morceau de fantaisie in cis op. 3/2 ‘Prélude’; Préludes op. 23 nr. 1-10; Préludes op. 32 nr. 1-13. Claire Huangci. Berlin Classics BC 301075 (77’19”). 

Net als de Préludes van Chopin wordt in die reeks van Rachmaninov de hele cirkel van alle majeur en mineur toonaarden gevolgd. En net als bij Chopin leidde deze zelfopgelegde dwang tot heel originele gedachten. Beginnend met de beroemde en populaire Prélude in cis op. 3/2 en vervolgend met beide groepen op. 23 en 32 zijn deze Préludes nogal economisch van aard  in vergelijking met Rachmaninovs latere pianowerken. De melodie is er niet het dominante bestanddeel van, het zijn vooral de ritmische patronen die opvallen in deze stukken ontneemt de muziek mogelijk iets aan warmte en daarom is het ook niet verstandig om ze alle achter elkaar te beluisteren.

De het wel logisch is ze alle - prachtig passend op 1 cd - samen op te nemen, is logisch. Dat deden enige tientallen pianisten voordat de Amerikaanse van Chinese afkomst, nu haar domicilie in Hannover hebbende Claire Huangci zich ermee bezighield. Ze laat haar cd vergezeld gaan van deze uitspraak van de componist: “Wat is muziek? Een rustige maannacht; het ruisen van bladeren; avondgeluiden uit de verte; dat wat van hart tot hart gaat; de liefde; de zuster van de muziek is de poëzie - haar moeder droefgeestigheid”.

Met haar pittige geluid doet ze recht aan de percussieve kant van de muziek en met haar onderzoekende speeltrant belicht ze met veel effect de innerlijke, contrapuntische stemmen. De opname verduidelijkt dit.

Wie haar wil vergelijken met voorgangers, moet daarvoor Ashkenazy (Decca 467,685-2), Fiorentino (APR 5585), Giltburg (Naxos 8.574025) of Alexeev (Warner 7243-561.624-2) kiezen.