CD Recensies

REUTER, M.: STRIJKKWARTET NR. 1 HEARTLAND

Reuter, M.: Strijkkwartet nr. 1 Heartland. Matangi kwartet. Solaire records SOL 1008 (54’). 2018

De Duitse componist Markus Reuter (1972) verwierf vooral bekendheid als gitarist en ontwikkelaar van de tappingtechniek. Met zijn Strijkkwartet nr. 1 verlaat hij zijn meer vertrouwde wereld van de rock- en popwereld om met een van de bekendste genres uit de klassiekwereld een gooi te doen naar een wrrk van betekenis. Daarvoor heeft hij zijn oor te luisteren gelegd bij bekende werken uit het verleden.

Met een compositie in acht delen van Heartland (een begrip dat ik heel banaal vooral uit de commercie rond dames- en herenmode, elektronica en huishoudelijke apparatuur ken) met de titels ‘Boon’, ‘X has taken a shine to you’, ‘Netcong 63’, ‘Dwell on a star’, ‘The tragic universe’, ‘Zauberberg’, ‘Heartland bleeds’ en ‘The magic universe’ wordt iets van een onderliggend programma. 

Duidelijk is dat hieruit een gelukkig behoorlijk toegankelijk, goed gestructureerd en van veel wisselende stemmingen voorzien werd ontstond, waarmee toch de traditie is doorbroken.

Beter dan met een met traditie beladen strijkkwartet kan het Matangi kwartet met Maria-Paula Majoor en Daniel Torrico Menacho (v), Karsten Kleijer (va) en Arno van der Vuurst (vc) zich daarmee duidelijk profileren. Hoe heeft het dit werk ontdekt?

De missie is volkomen geslaagd en dat is mede te danken aan de heel goede opnamekwaliteit.