CD Recensies

RUZICKA: CLOUDS 2; STRIJKKWARTET NR. 7

Ruzicka: Clouds 2; Strijkkwartet nr. 7 ‘…. possible-à-chaque-instant’. Minguet kwartet met het Duits Symfonie orkest Berlijn o.l.v. Peter Ruzicka. Neos NEOS 11808 (61’28”). 2017

De Duitse componist en dirigent Peter Ruzicka (1948) is geen onbekende in Nederland waar hij van 1997 tot 1999 adviseur was van het Concertgebouworkest. Clouds 1 is voor groot orkest uit 2012, Clouds 2 voor strijkkwartet en orkest uit 2013; Strijkkwartet nr. 7 is brandnieuw uit 2018. 

Nu ik deze en vroegere werken van Ruzicka heb gehoord, valt me op dat zijn muziek enerzijds met mate heel modernistisch klinkt, maar ook heel mild Het ontbreekt niet aan dissonanten, maar daar staan mooie momenten van lyrische schoonheid tegenover. Soms ben je geneigd er expressionistische uitingen in te ontdekken.

De poging om orkest en strijkkwartet enerzijds te integreren en anderzijds elk hun eigen rol te gunnen, lijkt geslaagd. In het Strijkkwartet nr. 7 speelt inderdaad het toeval een belangrijke rol.

De componist weet te boeien en te fascineren met bijzonder vormgegeven werken die onder zijn leiding c.q. zijn toehorend oor optimaal zijn uitgevoerd.

Het Minguet kwartet bestaat uit Ulrich Isfort en Annette Reisingen (v), Aroa Sorin (va) en Matthias Diener (vc) en zorgt voor een goed gedifferentieerde verklanking.

Misschien moest ik maar eens aan zijn Celan symfonie en zijn Erinnerung voor klarinet en orkest voor verdere verkenning wagen (Thorofon CTH 2490). Van Clouds 1 schijnt geen opname te bestaan.