CD Recensies

ROSETTI: KAMERMUZIEK MET BLAZERS

Rosetti: Blaaskwintet in Es B. 6 (bew.); Sextet voor fluit, 2 hoorns, viool, altviool en basinstrument in D B. 24; Kwartet voor fluit, altviool en cello in G D 16; Septet voor fluit, fagot, hoorn, 3 strijkers en basinstrument in D B. 26; Nocturne voor 2 fluiten, 2 hoorns en strijkorkest in Es B. 27. Compagnia di Punto. Duitse Harmonia Mundi 88765.47782-2 (70’09”). 2012

De in Bohemen geboren Anton Rössler die zijn naam in 1773 veranderde in Antonio Rosetti uit Milaan (1750 - 1792) was een rasmusicus als componist en contrabassist die lang werkzaam was bij prins Karl Ernst aan het hof van Oettingen-Wallerstein en moet in zijn tijd een coryfee zijn geweest.

Hij schreef behalve heel wat concerten en enige symfonieën een grote verscheidenheid aan kamermuziekwerken, waarvan het in Keulen gevestigde ‘oude instrumenten’ ensemble Compagnia di punto, dat bestaat uit vier violen (waaronder Shunske Sato), 1 altviool, 1 cello, 1 contrabas, 2 fluiten, 1 fagot, 3 hoorns hier een aantal - deels als cd première - voorstelt.

Het ensemble is genoemd naar hoornist Jan Václav Stich die zich Giovanni Punto noemde. 

Wie deze werken oppervlakkig beluistert, zou kunnen denken iets onbekends van Haydn of Mozart te horen in de contrapuntische ontwikkeling en de variatietechniek. Maar bij grondiger toehoren blijkt Rosetti hun ware grootheid te missen, omdat hij zijn inventiviteit niet geheel uitbuitte en soms wat banaal lijkt.

Dat neemt niet weg, dat dit plezierige, vrij luchtige muziek is waarnaar hat aangenaam luisteren is in deze gave vertolkingen. Afwisseling is er ook genoeg door de verschillende bezettingen. De nummering van de werken is volgens de Murray catalogus.