CD Recensies

RADIGUE: ELEKTRONISCHE WERKEN; NALDJORLAK

Radigue: Elektronische werken. INA GRM INA 6060/74 (14 cd’s, 14 u., 29’18”). 2018

Radigue: Vice versa etc. Important IMPREC 259 (2 cd’s, 58’44”). 2010

Radigue: Naldjorlak 1-3. Charles Curtis (vc), Carol Robinson en Bruno Martinez (bassethrn). SHIIIN 3.

De Frans-Amerikaanse componiste Eliane Radigue (1932) schreef een massa trage, buitengewoon meditatieve werken voor elektronica, om precies te zijn voor de Arp 2500. Een in 1970 aangeschafte fijngevoelige analoge synthesizer als een oude telefooncentrale met een al kiesschijven en loshangende snoeren waarmee zij minimalistische elektronische composities mee maakt.

Het gaat om werken als Adnos nr. 1-3, Mila’s song in the rain, Song of the path guides, Elimination of desires, Symbols for yogic experience, Mila’s journey inspired by a dream, Jetsun Mila 1-2, Trilogie de la mort en L’îsle re-sonante.

Vice versa etc: Feedback on magnetic tape is uit 1970 en daarvan een vroeg blijk. Composities die ze geheel zelf produceert, zodat we er gevoeglijk van mogen uitgaan dat deze volkomen volgens haar wensen is gerealiseerd.

Later, rond de eeuwwisseling maakte Radigue nog een opvallende carrièreswitch. Ze hing de Arp aan de wilden en schrijft nu uitsluitend nog werken voor musici en akoestische instrumenten. Dat leidde tot Naldjorlak (een fantasieterm met Boeddhistisch-Tibetaanse achtergrond) dat ze voor cellist Charles Curtis componeerde. Muziek met drones, veel boventonen en kale noten. Het klinkt niet erg rationeel, maar het boeit wel. Deze muziek volgt de vroegere trend, maar klinkt wel humaner.

Partituren bestaan er niet van, maar berust geheel op verbale aanwijzingen.

Er moet ook nog een opname zijn van violiste Julia Eckhardt, klarinettiste Carol Robinson en harpiste Rhodri Davies die als ensemble onder de naam Occam (genaamd naar de filosoof William of Ockham). Die instrumentale werken kunnen voorlopig alleen maar van het internet via YouTube worden gedownload, al is Shiiin ook een cd label.