CD Recensies

RESPIGHI: PIANOWERKEN I

Respighi: Pianowerken I. Preludes op gregoriaans melodieën nr. 1-3 p. 016; Preludes in es p. 043 en d p. 043a; Andantes in D p.007, E p/ 006a en F p. 006; Toccata in D (Dorisch) p. 05b; Pianosonate in f p. 016. Giovanna Gatto. Toccata TOCC 0405 (54’03). 2018

Ottorino Respighi is vooral bekend om zijn grootschalige orkestwerken en de wat intiemere Antiche danze en de Vetrate di chiesa. Deze vinden we hier terug in hun oorspronkelijke vorm voor piano als Preludes op gregoriaans melodieën.

Feitelijk componeerde Respighi niet veel oorspronkelijke muziek voor piano. Bij veel van de andere pianowerken blijkt het te gaan om de betere soort bekoorlijke salonmuziek en de meeste daarvan ontstonden voor zijn twintigste levensjaar, at een verontschuldiging zou kunnen zijn.

De enige stukken met echt distinctie zijn de fijnzinnige Tre preludi die iets lyrisch hebben en een Satie-achtige modale sereniteit bezitten. Het hoofdwerk is hier natuurlijk de driedelige Pianosonate uit 1898 en gelukkig is dat een heel substantieel werk met een mooi innig lento.

Giovanna Maria Gatto maakte een begin met de volledige opname van Respighi’s pianowerken en ze begint daar meer dan decent en veelbelovend aan en de opname is meer dan middelmatig. Waarschijnlijk is het tevens haar geslaagde cd debuut.