ROSENBERG: PIANOWERKEN
CD Recensies - R

Rosenberg: Pianowerken. Pianosuite; Plastische scènes nr. 1-8; Sonatine; Improvisaties nr. 1-8; Tema con variazioni. Anna Christensson. Capriccio C 5116 (66’24”). 2011

Hilding Rosenberg (1892 - 1985) is wel de ‘laatste Zweedse romanticus’, maar ‘vader van de Zweedse moderenen’ genoemd, . Omdat hij als student van Hermann Scherchen ook dirigeerde behoorde hij tot de belangrijkste figuren in het Zweedse muziekleven. Begin jaren dertig v.e. leidde hij zelfs een paar jaar de Zweedse Opera.

De vijf hier opgenomen pianoweken schijnen de enige uit zijn oeuvre te zijn en het is mooi dat ze makkelijk op 1 cd zijn onder te brengen. Ze ontstonden tussen 1921 en 1949 en vertonen vrijwel alle een vrij hoge mate aan compactheid en maken een nogal pretentieloze, maar daardoor ook aangename en goed verteerbare indruk.

Anna Christensson onderkent dat goed en probeert er niet meer van te maken door haar vooracht eenvoudig en helder te houden. Ze differentieert mooi in de achttien variaties van Tema con variazioni uit 1941. Heel rake vertolkingen die met een warme klank zijn opgenomen.