CD Recensies

RAFF: VIOOLSONATES NR. 1 EN 2

Raff: Vioolsonates nr. 1 in e op. 73 en 2 in A op. 78. Laurence Kayaleh en Jean-Fabien Schneider. Naxos 8.573841 (62’24”). 2018

Als componist was de in Zwitserland geboren Duitse componist Joseph Joachim Raff (1822 - 1882) een autodidact. Mendelssohn zorgde ervoor dat zijn eerste pianocomposities werden uitgegeven en na ook van Liszt in  Weimar hulp te hebben gekregen, vond hij in Keulen werk als recensent. Later zorgde hij in Stuttgart voor aanvulling van zijn muzikale kennis, ging meewerken aan het Zeitschrift für Musik van Liszt. Na 1856 was hij in Wiesbaden een gezochte pianoleraar. Van 1877 tot zijn dood was hij  directeur van het conservatorium in Frankfurt a.d. Main.

Al die tijd componeerde hij rustig door en bracht het tot 214 opusnummers. Daaronder koor- en orkestmuziek (o.m. 11 Symfonieën), kamermuziek, waaronder vijf Vioolsonates, veel pianowerken, maar ook liederen en duetten. 

Raff blijkt een voorliefde te hebben gehad voor de viool waarop hij als kind had leren spelen en dat is te horen. Die vijf Vioolsonates raakten als zoveel  andere werken van Raff in de vergetelheid. Vioolsonate nr. 1 is 1854 en in de bekende vierdelige vorm met eerst een uitgelaten scherzo voor het gepassioneerde langzame deel. Vioolsonate nr. 2 volgde in 1858 en klinkt nog net wat rijper en persoonlijker, vervuld van urgentie.

Op een mooie Guarneri spelende violiste Laurence Kayaleh en haar begeleider Jean-Fabien Schneider houden een warm en heel geslaagd pleidooi voor deze werken die in hun handen virtuoos met mooie blijken van lyriek zowel als spectaculaire invallen klinken. Ze zorgen voor een fijne ontdekking.