CD Recensies

REICH: TRIPLE QUARTET; PIANO COUNTERPOINT; DIFFERENT TRAINS

Reich: Triple quartet; Piano counterpoint (bew. Corver); Different trains. London Steve Rech ensemble o.l.v. Kevin Griffiths en Vincent Corver (p). EMI  087-319-2 (54’43”). 2011

Tijdens ’September Me’ in Amersfoort voerden het Matangi kwartet, het Ragazze kwartet en het Franse Bélakwartet het Triple quartet van Steve Reich uit. Dat werk werd in 1998 geschreven voor het Kronos kwartet dat het ook meteen opnam (Nonesuch 7559-79546-2). De titel suggereert dat daar inderdaad drie kwartetten aan te pas komen, maar de bedoeling was dat het om één live vertolking en twee van tevoren op de band opgenomen versies gaat.

Maar dat het werk veel duidelijker klinkt wanneer het echt door twee uit het London Steve Reich ensemble samengestelde kwartetten wordt uitgevoerd, wordt gauw duidelijk.

Piano counterpoint is een bewerking van Six piano’s uit 1973   dat door Reich zelf werd opgenomen (DG 427.428-2, 2 cd’s). Die werd mogelijk door toepassing van de multi-tracking technologie waarbij de pianisten met een hoofdtelefoon op met en tegen zichzelf speelt. Zijn tempi zijn sneller dan bij Reich en hij moest wat aanpassingen maken, maar het resultaat is zo goed dat de componist er zijn zegen aan gaf.

Different trains (1988) is weer voor strijkkwartet (en tape) en ook weer opgenomen door het Kronos kwartet (Nonesuch 7559-791176-2). Het is een nostalgische terugblik op de tijd dat de componist nog regelmatig per door een locomotief getrokken trein heen en weer reisde tussen New York en Los Angeles en daar vervolgens gedachten aan vastknoopte over jodentransporten tijdens W.O. II. Hij gebruikt daarvoor in de drie delen spraakopnamen als voedingsbron voor de melodieën.

Samen geeft het drietal gaaf uitgevoerde werken een goed, zelfs haast uniek beeld van deze componist.