CD Recensies

RAUTAVAARA: VIGILIA

Rautavaara: Vigilia. Niall Chorell (t), TuukkaHaapaniemi (bs) met het Helsinki kamerkoor o.l.v. Nils Schweckendiek. BIS SACD 2422 (70’34”). 2018

De Fins-Orthoxe kerk is een kerkgemeenschap in in 1921 ontstond uit de Russisch orthodoxe kerk uit het voormalig groothertogdom van de tsaren en werd in 1927 autonoom verklaard en wordt vooral beleden in Karelië. Natuurlijk heeft deze ook zijn eigen muzikale tradities. Om daaraan een zinvolle uitbreiding te geven, werd Einojuhani Rautavaara (1928 - 2016) om in de geest van Rachmaninovs Volledige nachtwake uit 1915 ook zo’n volledige dienst te schrijven. Om daarvoor inspiratie op te doen, dacht hij terug aan de koorklanken die hij had gehoord bij een bezoek aan het klooster Valamo in het Ladogameer in 1939.

Kort na de eerste uitvoering gaf hij het werk opnieuw vorm en gaf daar de titel Vigilia aan.

Dit is het resultaat: een tweedelig werk in 34 korte delen waarin avond- en morgendienst zijn verenigd. Van de uit het Helsinki 21 leden tellende gemengde kamerkoor gelichte solisten komt het grootste aandeel vallen   de meeste bijdragen toe aan de tenor en de bas.

Markant zijn de voortdurend wisselende stemmencombinaties die bijdragen aan een positionering van het persoonlijke tegenover het algemene. Nils Schweckendiek die op eerdere opnamen van zijn koor al een heel goede indruk maakte, zorgt hier met stralende zang opnieuw voor iets heel waardevols.

Concurrentie heeft hij van een eerdere opname met hetzelfde koor, toen o.l.v. Timo Nuorann (Ondine ODE 1186-2), maar die zit in een album met 4 cd’s.