RICHTER: FLUITCONCERT; TRIOSONATES
CD Recensies - R

Richter: Fluitconcert in e; Triosonate voor 2 violen, fluit en b.c. in Bes op. 4/1; Klavecimbeltrio’s voor viool, cello en klavecimbel in D en ng; Stamitz, J.: Fluitconcert in G. Jana Semerádová met het Ensemble Castor. Pan Classics PC 10406 (79’50”). 2019

De glorietijd van de Mannheimse school aan het hof van de muziekminnende keurvorst Karl Theodor was kort en hevig van 1743 - 1778. Het hoforkest bestond grotendeels uit Boheemse en Moravische musici en ook de componisten die daarvoor muziek leverden waren vrijwel alle Bohemers als František Richter, Johann en Carl Stamitz, Ignaz Holzbauer, Anton Fils en Christian Cannabich.

Aan de hand van een paar Fluitconcerten en Triosonates van Richter en Johann Stamitz voert de Tsjechische fluitiste Jana Semerádová, tevens leidster van het Collegium Marianum het Ensemble Castor wordt gevormd door Petra Samhaber-Eckhardt (v), Monika Toth (v), Peter Aigner (va), Peter Trefflinger (vc), Barbara Fischer (violone) en Erich Traxler (kl) door enige representatieve composities in de galante stijl van die tijd.

Het 21 minuten lange Fluitconcert van Richter is daarvan een prachtig voorbeeld want het zit vol leuke verrassingen, is contrastrijk en de begeleiding is heel kleurig. Het Fluitconcert van Johann Stamitz is minder markant, maar toch wel de moeite waard.

Verassend door hun samenstelling zijn ook Richters Triosonates en het vrij unieke Klavecimbeltrio.

De uitvoerenden zijn zich allen doordrongen van de manier waarop deze werken vaardig en stijlvol moeten worden uitgevoerd en het is verstandig dat ze bij de Fluitconcerten kozen voor een heldere, kleinschalige aanpak.