CD Recensies

RILEY: SALOME DANCES FOR PEACE

Riley: Salome dances for peace nr. 1-23. Kronos kwartet. Nonesuch 979.217-2 (2 cd’s, 1u. 58’38”). 1988

In 1986 voltooide Terry Riley zijn cyclus van vijf Strijkkwartetten met de titel Salome dances for peace en de delen ‘Anthem of the great spirit’, ‘Conquest of the war demons’, ’The gift’, ’The ecstasy’ en ‘Good medicine’. In heel minimalistische gedaante komen daarin gedurende bijna twee uur tal van muziekstijlen voorbij. Van westerse kunstmuziek via jazz, raga, blues, oosterse toonladders als een schitterende lappendeken van melodieën en verhalen, opgehangen aan de Bijbelse Salome.

Muziek die haast conventioneel aandoet in de vorm waarin deze is genoteerd en wordt uitgevoerd, maar niet zoals deze tenslotte klinkt. Het is een sensuele, epische compositie geworden.

Riley’s goede relatie met violist David Harrington die later het Kronos kwartet oprichtte, diende als belangrijke inspirator. Niet minder dan drieëntwintig werken componeerde Riley door dit ensemble. Beter dan wie ook voert het Kronos kwartet dit werk - dat in 2019 ook door het Ruysdael kwartet op het programma is genomen - met zijn kwartet hier heel geïnspireerd uit.