CD Recensies

REICH: YOU ARE VARIATIES; CELLO COUNTERPOINT

Reich: You are variaties nr. 1-4; Cello counterpoint. Los Angeles Master chorale o.l.v. Grant Gershon c.q. Maya Beiser (vc). Nonesuch 7559-79891-2 (38’29”). 2005

In de vier You are variaties voor koor en ensemble uit 2004 gaat het om existentiële vragen aan de hand van korte teksten in het Engels en Hebreeuws die zijn ontleend aan een achttiende eeuwse Joodse mysticus, de Psalmen, Wittgenstein en de Talmud, mooi passend bij een minimalistische behandeling. Het werk toont verwantschap met Tehillim. Met zijn koor zorgt Grant Gershon voor een spontane, gloedvolle uitvoering vol vaart die iets hypnotiserends heeft. Knap, want de muziek kan ook makkelijk steriel en doelloos klinken.

Daarna is het de beurt aan meestercelliste Maya Beiser (van het Bang on a can ensemble) om Cello Counterpoint uit 2000 een geloofwaardige existentie te verlenen. Dat lukt haar heel goed en het is fascinerend om te volgen hoe ze er met zeven van tevoren op de band vastgelegde partijen een groot gonzend klanktapijt uit opbouwt en het tenslotte achtstemmige stuk met zijn trage harmonische ritmen substantie geeft.

Eigenlijk hadden er nog best een paar werken bijgekund op het maar kort draaiende schijfje.