RÖNTGEN: VIOOLSONATES E.A.
CD Recensies - R

Röntgen: Vioolsonates in F en 3 in fis op. 20; Schwedische Weisen und Tänze; Variaties over een Noords Volkslied op. 21. Christoph Schickedanz en Ernst Breidenbach. CPO 777.769-2 (73’30”). 2012

Wie probeert duidelijkheid te krijgen over de Vioolsonates van Julius Röntgen krijgt met verwarrende gegevens te maken. Het zou gaan om de Vioolsonates nr. 1 in b, 2 in A, 3 in fis op. 20, 4 in f, maar van eentje in F was niets te vinden. Niet verder aan denken.

De Variaties waren aanvankelijk in 1879 een pianowerk, maar daar werd later een viool aan toegevoegd.

Na in 2016 een eerdere opname te hebben gemaakt met werken voor viool en piano (CPO 777.768-2) vervolgen Christoph Schickedanz en Ernst Breidenbach nu hun serie met werken die sterke Scandinavische invloeden van de Zweedse Amanda Maier die zijn eerste vrouw was en natuurlijk van Grieg, zijn beste vriend, vertonen. De lang niet in druk verschenen Vioolsonate in F werd ter herinnering aan Grieg gecomponeerd. De Vioolsonate in fis klinkt rijper en dramatischer

De Schwedische Weisen und Tänze zijn vrij pretentieloos, maar vergen wel veel virtuositeit om ze tot hun recht te laten komen. De 8 Variaties over een Noords Volkslied zijn kort van duur maar zeer de moeite waard, bijvoorbeeld omdat viool en piano afwisselend de hoofdrol spelen.

Het is goed dat Christoph Schickedanz en Ernst Breidenbach zich eindelijk eens voor deze muziek, die door Nederlandse vertolkers schandalig wordt verwaarloosd, inzetten en met mooie resultaten komen.