CD Recensies

RADIGUE: OCCAM OCÉAN NR. 1 EN 2

Radigue: Occam océan nr. 1. Occam river nr. 1; Occam nr. 1, 3, 4; Occam delta nr. 2. Carol Robinson (kl), Julia Eckhardt (va). Rhodri Davies (hrp). Shiin EER 1 (2 cd’s, 1u. 46’16”). 2015

Radigue: Occam océan nr. 2. Occam océan. ONCEIM o.l.v. Frédéric Blondy. Shiin EER 2 (52’08”). 2017  

De Franse componiste Éliane Radigue (1932) kwam o.a. via contacten met Pierre Schaeffer en Pierre Henry in contact met de wereld van de musique concrète, de elektronische- en later de minimalistische muziekwereld. Ze kiest voor het gebruik van drones (aanhoudende tonen), fluitende en rondzingende tonen en minieme variaties in de textuur zoals we die ook uit de spectrale muziek van Tristan Murail en Gérard Grisey kennen.

Maar haar muziek heeft ook een spirituele kant die deze een meditatief karakter geeft voor de werken op deze drie cd’s werkte ze gewoon samen met musici die traditionele instrumenten bespelen.

Occam is een computer programmeertaal die zijn naam dankt aan de  Engelse filosoof William of Ockham (ca. 1285 - 1349) en die kennelijk ook een gebruikt middel van de componiste is in de tijd dat ze als praktiserend Boeddhist met een ARP 2500 werkte.

Hier is het een kennismaking met een rustige, zich langzaam bewegende klankwereld die zich soms op verschillende niveaus afspeelt en die wanneer men er als luisteraar het geduld voor opbrengt ook iets fascinerends heeft. Wonderbaarlijk is het in elk geval.