RAWSTHORNE: SYMFONISCHE STUDIES; HOBOCONCERT; CELLOCONCERT
CD Recensies - R

Rawsthorne: Symfonische studies; Hoboconcert; Celloconcert. Stéphane Rancourt (h) en Alexander Baillie (vc) met het Schots nationaal orkest o.l.v. David Lloyd-Jones. Naxos 8.554763 (71’30”). 1999

De in 1905 geboren Engelse componist Alan Rawsthorne leek te zijn voorbestemd om tandarts te worden, maar zei daar achteraf over: ‘I gave that up, thank God, before getting near anyone's mouth’ en ging im Manchester piano, cello en compositie studeren. Als componist staat de in 1971overleden Rawsthorne in de traditie van Elgar, Walton en Lambert en wist hij net als bijvoorbeeld Hindemith gedegen vakmanschap te combineren met het produceren van toegankelijke muziek.

Het is niet zozeer aan Engelse cd labels, maar vooral aan Naxos te danken dat veel van zijn werken op cd verschenen.

Met zijn briljante en heel inventieve van groot vakmanschap getuigende Symfonische studies als een soort Concert voor orkest in de vorm van een variatiewerk wist hij in 1939 door te breken in het concertleven. In 21’30” komt een breed gamma aan gevoelens langs.

Het voor Evelyn Rothwell geschreven Hoboconcert (1947) begint net als een Franse ouverture met een statige, langzame inleiding van het strijkorkest met een aarzelende inzet van de solist en wordt gevolgd door een vlot allegro met veel mooie, markante omspelingen; dan komt een melancholiek allegretto con morbidezza waarna het werk met een zorgeloze vivace finale toch weer introspectief eindigt. Stéphane Rancourt, de eerste hoboïste uit het orkest, zorgt voor een ideale uitvoering. Het slot van het eerste deel is heel treffend.

Het lyrische, nobele maar in het mesto ook even duistere, sombere Celloconcert (1966) waar in de sfeer tegen het eind opklaart, behoort met de Symfonie nr. 3 (Naxos 8.557480) en het Strijkkwartet nr. 3 (Naxos 8.570136) tot de belangrijkste composities van Rawsthorne. Alexander Baillie maakt er iets heel moois van en David Lloyd-Jones zorgt voor intens idiomatische begeleidingen.

Lloyd Jones leidde meer uitstekende vertolkingen van deels concertante werken op Naxos 8.553567.