ROTA: KLARINETTRIO; KLARINETSONATE E.A.
CD Recensies - R

Rota: Klarinettrio; Klarinetsonate in D; Allegro danzante; Lo spiritismo nella vecchia casa; Variazioni e fuga sul nome di Bach. Gabriele Rota (p), Rocco Parisi (kl), Andrea Favalessa (vc). Brilliant Classics 95237 (61’31”). 2015

De naam van componist Nino Rota (1911 - 1979) is voor de meesten verbonden met de filmmuziek die hij schreef voor Zeffirelli’s Shakespeare films en Coppola’s Godfather trilogie.

Maar naast filmmuziek schreef Rota ook kamermuziek, zoals deze werken voor klarinet uit de periode 1945-1977. Alles in keurige post-romantische of neoklassieke stijl die prettig in het gehoor ligt. Het gaat om autonome composities behalve bij Lo spiritismo vecchia casa, een werk voor soloklarinet dat was bedoeld voor het gelijknamige toneelstuk van Ugo Betti.

Haast nog prominenter dan de klarinet is de rol van de piano in deze werken, waarmee meteen is aangetoond dat Rota zelf een voortreffelijke pianist moet zijn geweest. Zijn mantel tut nu op zijn in 1967 geboren zoon Gabriele die vooral in de slotfuga hevig op de proef wordt gesteld.

Maar ook klarinettist Rocco Parisi en cellist Andrea Favalessa nemen briljant en met kennelijk genoegen aan het muzikale discours deel.