ROTA, PIANOWERKEN I
CD Recensies - R

Rota: Preludes nr. 1-15; Fantasie in G; Pianostukken ‘Per bambini’ nr. 1-7. Eleanor Hodgkinson. Grand Piano GP 827 (57’36”). 2017

Tussen 1920 en 1975 schreef Nino Rota (1911 - 1979) die we vooral kennen als componist van filmmuziek ook een behoorlijk aantal, meest nogal korte pianowerken met titels als ‘Ascolta o cuore June’, ‘Il pastorello e altre due liriche’, ‘Fantasia’s’, ‘Valzer’ en ‘Bagatella’. De Engelse pianiste Eleanor Hodgkinson maakt op deze cd een begin om ze alle op te nemen.

Zij kwam op het idee om deze werken op te nemen toen ze deelnam aan een uitvoering van Rota’s Klarinettrio en getroffen werd door de bijzondere mengeling van evocatieve melodieën, stuwende ritmen en pakkende harmonische kleuren.

Natuurlijk is daarvan in zijn pianowerken minder sprake, maar door zijn stilistische verscheidenheid, hun direct aansprekende melodische sfeer en hun levendige, soms melancholieke, soms humoristische karakter blijken ze zeer de moeite waard te zijn.

In de Fantasia in G maakt de componist gebruik van zeven thema’s van heel verschillende aard: folkloristisch, komisch en heldhaftig. De zeven Pianostukken ‘Per bambini’ behoren tot Rota’s late werken en zijn zoiets als zijn Kinderszenen.

Eleanor Hodgkinson ontdekte deze pianowerken en ze speelt ze heel gedecideerd met veel gevoel voor sfeer en karakter wat nu al doet verlangen naar het vervolg dat tevens de afronding zal zijn.