RACHMANINOV: PIANOCONCERT NR. 1; PAGANINRAPSODIE
CD Recensies - R

Rachmaninov: Pianoconcert nr. 1 in fis op. 1; Paganinirapsodie op. 43; Préludes in fis op. 23/1, gis op. 32/12, G op. 32/5, Bes op. 23/2. Anna Fedorova met het St. Gallen symfonie orkest o.l.v. Modestas Pitrenas, Channel Classics CCS 42620 (68’55”). 2019

Voor het eerst was het 20-jarige pianofenomeen Anna Fedorova in oktober 2010 te horen in het Concertgebouw toen ze met haar vader Boris vierhandige  pianowerken van Rachmaninov speelde. Maar pas in 2013 viel de uit de Oekraïne komende pianiste echt op toen zij met het Concertgebouworkest het Pianoconcert nr. 2 van Rachmaninov speelde; het is te zien op YouTube en werd gigantisch vaak bekeken. Het jaar daarop nam ze het op met de Noordwestduitse filharmonie onder Laércio Diniz (Piano Classics PCL 0081). Ook haar vertolking van het Pianoconcert nr. 3 is te volgen op internet.

Ze maakte voor Channel 3 solo opnamen met werken van Beethoven, Chopin, Schumann, Liszt, Brahms en Scriabin die hier zijn besproken. Zondag 2 februari 2020 was de pianiste opnieuw terug in het Concertgebouw, ditmaal om het Pianoconcert nr. 1 met het orkest uit het Zwitserse St. Gallen uit te voeren en daarna 11 maart nog eens met de Paganinivariaties, beide te volgen op YouTube en nu - rustiger en in veel opzichten beter - in een spoedproductie op Channel Classics.

Dat Fedorova een Rachmaninovspecialiste van formaat is, die voortdurend de luisteraar in haar ban weet te houden, blijkt opnieuw uit iedere maat die ze speelt. Zelfs het Zwitserse orkest lijkt hierdoor qua inzet en bevlogenheid boven zichzelf uit te stijgen. Daarmee komt samen met Valentina Lisitsa (Decca 478.4780) en Daniil Trifonov (DG 483.6617) het aantal voortreffelijke opnamen uit de afgelopen jaren op drie.Maar vergeet ook nooit Krystian Zimerman (DG 459.643-2). Hoe dan ook, verse bloed is welkom, ook in de Paganinirapsodie die de wat wilde aanpak van Fedorova - vooral in de ‘Dies irae’ variatie - goed verdraagt. De Préludes zijn meer dan plichtmatige toegiften.