CD Recensies

REZNICEK: SCHLEMIHL; RASKOLNIKOFF

Rezniček: Schlemihl; Raskolnikoff. Nobuaki Yamamasu (t) met het WDR Omroeporkest Keulen o.l.v. Michail Jurowski. CPO 999.795 (66’54”). 2001

De naam van de Oostenrijkse componist van Roemeens-Tsjechische afkomst Emil Nikolaus Joseph, Freiherr von Reznicek (1860-1945) was eigenlijk alleen en vooral bekend door zijn komische opera Donna Diana, uit 1894 waarvan vooral de Ouverture vaak apart op de radio werd gehoord. Maar hij blijkt heel wat meer te hebben gecomponeerd, o.a. twee symfonieën, orkestwerken, concerten, kamermuziek en andere opera’s.

Ooit poneerde hij dat de initialen van zijn voornamen stonden voor Ein Normalitätshasser. Hij maakt dat waar in het symfonisch gedicht Schlemihl, ein Lebensbild met tenorsolo uit 1912. Dat heeft een autobiografische achtergrond, want eerder verloor hij zijn baan in Mannheim en ontvielen hem zijn echtgenote en twee van zijn kinderen. Vandaar de identificatie met Peter Schlemil uit de roman van Von Chamisso over de schaduwloze eeuwige verliezer. Het leidde tot een verrassende en heel afwisselende vijfdelige, bij vlagen spectaculaire 43’58” durende compositie naar het voorbeeld van de gelijksoortige werken van Richard Strauss. Het werk had eigenlijk best Kein Heldenleben mogen heten. Aardige, helder georkestreerde muziek waarin alleen een betere tenor dan Nobuaki Yamamasu wenselijk was geweest.

Voor de wat minder spannende Fantasie-ouverture Raskolnikoff nr. 1 uit 1925 (nr. 2 ging verloren) baseerde de componist zich op de hoofdpersoon uit Dostojevsky’s Schuld en boete. Het is een wat meanderende, maar verder best aardige compositie.

Michail Jurowski zorgt voor interpretaties die met genoegen bij herhaling aan te horen zijn.