CD Recensies

ROSENGART: TE DEUM; GEESTELIJKE KOORWERKEN

Rosengart: Te Deum laudamus, geestelijke koorwerken. ‘Veni Sancte Spiritus’; ‘Tristes erant apostoli’; Magnificat nr. 5; ‘Ave Maria’; ‘Hostis Herodes’; ‘Rorate coeli’; ‘Iste confessor Domini’; ‘Christe redemptor omnium’; ‘Cantate Domino’; ‘Tenebrae factae sunt’; ‘Lauda Sion’; ‘Qua vocat me’; ‘Ave Maria stella’; ‘The Deum laudamus’. Orpheus vocaal ensemble en Ars antiqua Austria o.l.v. Jürgen Essl. Carus 83.427 (56’31”). 2007

Naar ik aanneem, hoe ik me niet te schamen, dat ik nog nooit van de Oostenrijkse priester Aemilian Rosengart (1757 - 1810) uit het klooster Ochsenhausen (waar deze opname toepasselijk is gemaakt) had gehoord; in geen van mijn naslagwerken kon ik iets over hem vinden en op het Te Deum na verschijnen al deze werken die tijdens de kerkdiensten in dat klooster werden gebruikt voor het eerst op cd. 

Het gaat om een selectie uit de ongeveer negentig composities van Rosengart. Niet voor niets wordt deze uitgave aangeboden met de titel Te Deum laudamus, want dat is met 7’32” het langste werk uit de verzameling. Het mooist en ontroerendst vond ik het eenvoudige, innige Tenebrae facta sunt dat in alle eenvoud, zonder poging om er een uiterste emotie uit te wringen, wordt gezongen. Alle zangers blijven anoniem.

OP een paar onzekere momenten in Veni Sancte Spiritus na zijn de vertolkingen heel mooi. Het gaat niet om verwaarloosde meesterwerken, maar om aantrekkelijke muziek die goed tot zijn recht komt.