CD Recensies

ROUSSEAU: DEVIN DU VILLAGE, LE

Rousseau: Le devin du village. Gabriela Bürgler (s., Colette), Michael Feyfar (t., Colin), Dominik Wörner (b., Devin) met het ensemble Cantus firmis o.l.v. Andreas Reize. CPO 777.260-2 (76’58”). 2006

Het was op 19 september 1780 dat Marie-Antoinette in Versailles met een paar anderen uit koninklijke kringen in het kostuum van een herderinnetje Colette uit de opera Le devin du village (de dorps waarzeggen) van de filosoof Jean-Jacques Rousseau (1712 - 1778) te zingenRousseau schreef het werkje in 1752 na het succes dat Pergolesi’s La serva padrona had.at was trouwens het werk dat een nieuwe querelle des bouffons tussen voor- en tegenstanders van de Franse en Italiaanse stijl ontketende.

Het werk is een tegenhanger van de Italiaanse Intermezzi en was indirect een voorbeeld voor Mozarts Bastien und Bastienne. De drie zangers van deze opname beschikken over sympathieke stemmen en zijn zich welbewust van de conventies uit die tijd. Misschien was voor de rol van waarzegger een oudere stem beter geweest. Het koor doet goed wat het te doen heeft en het orkest met ‘oude instrumenten’ begeleidt stijlvol.

In de toelichting wordt verteld dat de hoornpartijen zijn uitgeschreven door Thomas Leiningen ter vervanging van de vroeger geïmproviseerde. Of dat ook voor de slagwerkpartijen geldt?