CD Recensies

RYBA: FLUIITKWARTETTEN; STRIJKKWARTETTEN

Ryba: Fluitkwartetten in C en F; Strijkkwartetten in a en d. Jan Ostry (fl) met het N. Nostitz kwartet. Naxos 8.557729 (50’54”). 2004

De Tsjechische componist Jakub Jan Ryba (1765 - 1815) werd destijds vooral bekend met zijn kerkmuziek. Hij schreef een negentigtal missen, waarvan de ‘Tsjechische Kerstmis’ de bekendste is (Thuri op Naxos 8.554428), enige requiems en ruim honderd motetten. Werken die hij nodig had en gebruikte als koordirigent in verschillende steden.

Van zijn instrumentale werken resteert weinig, maar naar uit deze opname blijkt wel de moeite waard. De beide waarschijnlijk in 1811 gecomponeerde Fluitkwartetten zijn het interessantst, alleen al daarom omdat de fluitpartij niet zonder meer op viool kan worden gespeeld zoals meestal. Des te idiomatischer zijn ze voor fluit.

De beide Strijkkwartetten ontstonden eerder, vermoedelijk in 1801 en zin beknopt driedelig. Waarschijnlijk bedoeld voor amateurs, want zware technische eisen stellen de vier partijen niet. Maar ze sluiten wel mooi aan op de Strijkkwartetten van Haydn en zitten goed in elkaar.

Het is interessant en aardig deze Tsjechische componist met toegewijde vertolkingen ook eens van een andere kant te kunnen beluisteren en te leren kennen.