CD Recensies

REICHA: CONCERTANTE SYMFONIE VOOR 2 CELLI

Reicha: Concertante symfonie voor 2 celli en orkest; Romberg: Concert voor 2 celli en orkest op. 72; Eybler: Divertimenti voor Carnavalsdinsdag 1805 nr. 1-7. Stephan Koncz en Bruno Delepelaire (vc) met het WDR Omroeporkest Keulen o.l.v. Reinhard Goebel. Sony 190759-2965-2 (75’29”). 2019

Met het Beethovenjaar 2020 op komst, besloot Reinhard Goebel (ex oude muziek ensemble Musica Antiqua Köln dat hij in 2007 ophief) heel verstandig om niet mee te doen aan nog weer een overbodige reeks werken van deze componist maar om zich te richten op mindere goden uit Beethovens tijd en om daaraan aandacht te schenken.

Dat was het begin van een reeks uitgaven onder de titel ‘Beethoven’s World’. Als eerste verschenen daarin de beide vioolconcerten van Franz Josef Clement die als een van de grote vioolvirtuozen uit zijn tijd gold. Beethoven hoorde hem als veertienjarige en droeg later zijn Vioolconcert met de opdracht ‘Concerto per Clemenz pour Clement’ aan hem op.

Mirijam Contzen was de soliste in die al in deze rubriek besproken opname van Reinhard Goebel (Sony 190759-2963-2). 

Inmiddels zijn ook de afleveringen 2 en 3 verschenen; of nog meer volgt, is onduidelijk. Bij zijn keuze kwam Goebel terecht bij wel bekende, maar biet vaak gehoorde componisten van wie hij werken selecteerde waarvan nauwelijks of geen andere opnamen van bestaan.

Zo is aflevering 2 gewijd aan drie componisten die wat buiten het muzikale blikveld zijn geraakt: Antonin Reicha (1770 - 1836), Bernhard Romberg (1767 - 1841) en Joseph Eybler (1765 - 1846).

Reicha’s Sinfonia concertante is een uitermate virtuoos werk dat een tour de force is voor beide solisten. Het zit boordevol leuke en creatieve experimenten op basis van Beethovens grammatica en verschijnt voor het eerst op cd met twee cellisten uit het Omroeporkest Saarbrücken als solist. Het lukt ze goed om de muziek op niveau te brengen.

Ook het Dubbelconcert van Romberg stelt zware eisen aan de uitvoerenden en des te dankbaarder mogen we zijn voor deze mooie première. Concertante werken voor 2 celli zijn schaars, dus dit is een reden te meer om deze uitgave te waarderen.

Van ontspanning is pas sprake bij de zeven Divertimenti voor Carnavalsdinsdag 1805 die de Weense hofkapel dirigent Joseph von Eybler (1765 - 1846) schreef.