CD Recensies

ROSSINI: CANTATE LE NOZZE DI TETI E DI PELEO

Rossini: Cantate Le nozze di Teti e di Peleo. Leonor Bonilla (s., Cerere), Joshua Stewart (t., Giove), Eleonora Belloccii (s., Teti), Mert Süngü (t., Peleus) en Marina Comparato (ms., Giubone) met het Górecki kamerkoor en de Virtuosi Brunensis o.l.v. Pietro Rizzo. Naxos 8.574282 (58’02”). 2018

1815 was een feestelijk jaar voor de Bourbons. Nadat Napoléon was verslagen konden ze in Frankrijk en Napels weer op de troon plaatsnemen. Om hun toekomst te waarborgen en hun banden te versterken werd to een paar huwelijken besloten. Zo trouwde in 1816 een nicht van de koning van Napels met een neef van de Franse koning. Dat feest werd zowel in Parijs als in Napels uitbundig gevierd. Rossini, die sinds mei 1815 was aangesteld als directeur van de théâtres royaux kreeg de opdracht om dat feest luister bij te zetten. Dat leidde in 1816 tot de scenische ‘Azione coro-drammatica’   een allegorische cantate over het huwelijk van de zeegodin Tetis en de held Peleus. Die werd 24 maart in het San Carlo voor het eerst op blijkbaar nogal spectaculaire wijze uitgevoerd met ballet, figuranten en al.

Via deze opname uit Brünn krijgen we daarvan in ieder geval veel mooi bel canto en een kleurige orkestratie mee. Gezorgd is voor goede solisten die hun rollen als homogeen team naar behoren invullen en Pietro Rizzi weet het geheel een mooi, overtuigend karakter te verlenen.

Er is wel enige concurrentie. Misschien niet zozeer van Marc Andreae uit 1998 (Hänssler 91.111), maar wel van Riccardo Chailly die dit werk in zijn reeks met alle cantates in 1997 opnam, maar dan samen met Il pianto d’Armonia sulla morte d’Orfeo en hij had Cecilia Bartoli en Daniela Barcellona onder zijn solisten (Decca 466.328-2). Jammer dat Naxos ook niet wat extra’s biedt. Daar staat dan weer een lagere prijs tegenover.