CD Recensies

RUBINSTEIN, A.: BAL, LE

Rubinstein, A.: Le bal op. 14; ‘Allegro appassionato’ uit Pianostukken op. 30. Warren Lee. Naxos 8.574216 (1u. 27’49”). 2019
 
Le Bal van Anton Rubinstein (1829 - 1894) is een tiendelig pianowerk uit 1854 dat hij in 1871 herzag en waarvan deel 3, ‘Contredanse’, uiteenvalt in zes korte fragmenten. Dat zijn na een inleidende ‘patience’ een polonaise, een contredance, een wals, intermezzo, twee polka’s, een mazurka en een galop met ‘le rêve’ tot besluit als terugblik op het voorafgaande.
Een bijzonderheid is dat het werk is geschreven voor de dochter van onze koning Willem II en Anna Pavlovna, prinses Sophie van Nassau (1824-1897). Het pianospel werd haar met deze Fantasie waarin een verhaal wordt verteld niet makkelijk gemaakt.
Dat verhaal begint in ‘impatience’ met een zeseneneenhalve minuut durend blijk van de opwinding die voor het begin van het feest heerst. Daarna volgt dat stel charmante, levendige dansen die haast klinken of we een dansorkest horen.
Het gaat om een voor Rubinstein typisch werk dat kan worden beschouwd als miniatuur drama waarin de verwachtingen van een danser worden uitgebeeld. De in Hong Kong geboren Warren Lee is een vaardige pianist die de mogelijkheid te baat neemt om deze stukken mooi in te kleuren en de dansen stijlvol te fraseren en beheerst te articuleren. Pianistiek op niveau op deze bijna een uur zonder inbreuk op de kwaliteit draaiende schijf.