CD Recensies

ROZYCKI: BALLADE; PIANOCONCERTEN NR.1 EN 2

Różycki: Ballade in G op. 18; Pianoconcerten nr. 1 in g op. 43 en 2. Jonathan Plowright met het BBC Schots orkest o.l.v. Lukasz Borowicz. Hyperion CDA 68066 (63’09”). 2014
 
Na een eerste kennismaking met de Poolse componist Ludomir Różycki (1884 - 1953) via zijn Strijkkwartet in d op. 49 door het Royal strijkkwartet (Hyperion CDA 67684) was de belangstelling voor hem gewekt. Gelukkig is op cd meer van hem te vinden, zodat ik o.a. al zijn pianowerk Italia, de Rapsodie voor pianotrio en het gedeeltelijke Pianokwintet besprak.
Nu is er de mogelijkheid om van hem drie werken voor piano en orkest te horen. De Ballade klinkt als een kruising tussen Liszt en Richard Strauss. Ook een zekere verwantschap met Moszkowski in zijn afwisseling van virtuoze momenten door bezonnen passages kan worden vastgesteld. Het werk eindigt vriendelijk op haast vrouwelijke wijze, wars van alle machismo.
Grootschaliger zijn natuurlijk beide Pianoconcerten. Nr. 1 uit 1918 heeft een paar stormachtige momenten à la Liszt, maar daar staan ook fraaie pastorale passages tegenover. De momenten van grandeur wekken herinneringen aan Tchaikovsky en Rachmaninov.
Het Pianoconcert nr. 2 dat geen opusnummer draagt is uit oorlogsjaar 1942 en daar lijkt wel iets van te horen. Het werk begint melancholiek in een vrij sombere sfeer en wordt na een minuut of drie wat sinister met hoornsignalen, maar daarna wordt de sfeer vrediger en tegen het eind is er zelfs een triomfantelijke climax. Het tweede, tevens laatste deel, begint met  een vrolijke Poolse dans, de bekende Krakowiak.
Makkelijk wordt het in dit tweetal concerten niet gemaakt voor de solist, maar Jonathan Plowright geeft geen krimp en beheerst de materie goed. Hij wordt degelijk begeleidt. Een aardige aanwinst uit de serie Het romantisch pianoconcert.