CD Recensies

RINCK: PIANOTRIO'S; FLUITTRIO

Rinck: Pianotrio’s nr. 1 in C op. 34/1, 2 in D op. 31/2 en 3 in G op. 31/3;   Trio voor fluit, cello en piano; Sonate voor viool, cello en piano in Bes; Sonate très facile in G; Pianotrio in D. Helen Dabringhaus (fl) met het Parnassius trio. MDG MDG 903.2186 (73’30”). 2020 
 
Net als Beethoven kunnen we in 2020 de tweehonderdvijftigste verjaardag vieren in de in Eigersburg geboren en in Darmstadt overleden Duitse componist en organist Christian Heinrich Rinck (1770 - 1846). MDG voegt de daad bij het woord en nam een aantal van zijn kamermuziekwerken op. Eerder verscheen een opname met de drie Pianotrio’s op. 32, het Trio in Es en de Sonate très facile in Bes (MDG MDG 903.2171-6). Net als Mozart schreef hij ook een reeks Variaties over Ah! vous dirai-je maman in 1828.
Rinck was een leerling van Kittel die op zijn beurt bij Bach had gestudeerd en wat opvalt is dat de meeste werken van hem in majeur staan. Blijken van een opgewekt gemoed? Wat ook opvalt is dat Rinck nog vrij conservatief de piano meestal de hoofdrol geeft in zijn trio’s en sonates; de fluit en de strijkers met een bijrol genoegen moeten nemen. De toevoeging van ‘obligés’ aan hun partijen zegt genoeg. Vier van de werken eindigen met een vrolijk rondo.
Julia Galic (v), Michael Groß (vc) en Johann Blanchard (p) van het Parnassus met fluitiste Helen Dabringhaus als gast zorgen voor zeer wellevende en enthousiaste uitvoeringen en ze zijn voortreffelijk helder en evenwichtig opgenomen in een zaal van de abdij in Marienmünster.
Ben benieuwd of MDG ook de drie Sestetti nog gaat opnemen.