CD Recensies

RAFF: STRIJKKWARTETTEN NR. 1 EN 2

Raff: Strijkkwartetten nr. 1 op. 77 en 2 op. 90. Leipzigs kwartet. MDG MDG 307.2187-2 (63’46”), 2020
 
Deze uitgave vormt het begin van een volledige opname van de kamermuziek van in Zwitserland geboren Joachim Raff (1822 - 1882) die in Duitsland carrière maakte. Daarbij werd hij aangemoedigd door Mendelssohn en Liszt. Met name Liszt was behulpzaam en bezorgde hem posities als dirigent en leraar in Weimar en later in Wiesbaden en Frankfurt.
Geen wonder dat hij stilistische invloed van dit tweetal componisten onderging en daardoor verleden (van Mendelssohns milde romantiek) en toekomst (het poëtische modernisme van Liszt en Wagner) integreerde. Afgaande op de muziek op deze cd lijkt hij na zijn dood altijd onderschat te zijn en werd hij nodeloos snel vergeten terwijl hij in zijn tijd vrijwel even belangrijk was als Liszt, Wagner en Brahms.
Mar in dit project van MDG staat ons vast nog veel moois te wachten, want het gaat in totaal om de verwerking van 2 Pianokwintetten 2 Pianokwartetten, 8 Strijkkwartetten, 4 Pianotrio’s, 5 Vioolsonates en diverse werken voor cello en piano.
Het heel lyrische Strijkkwartet nr. 1 ontstond in 1850 in Wenen. De vier delen ademen onder meer een nachtelijke sfeer in het langzame deel dankzij hun subtiele instrumentatie en een koortsachtig gevoel in het scherzo; de finale is een complex geheel vol contrapuntische motieven. In contrast met de jeugdige Sturm und Drang sfeer van Strijkkwartet nr. 1, klinkt nr. 2 uit 1857 wat rapsodischer en meer bezonnen met onderling wat minder contrasterende delen. Het werk ontstond in enige haast, maar dat is er niet aan te merken.
Het Leipzigs kwartet toont zich heel gevoelig voor zowel de pastorale als de meer assertive elementen van dit tweetal kwartetten en overtuigde me net iets meer dan het Mannheim kwartet (CPO 777.005-2) en het Quartetto di Milano (Tudor 7079). Kamermuziekliefhebbers kunnen gelukkig zijn met deze nieuwe veelbelovende aanwinst.