CD Recensies

ROSETTI: VIOOLCONCERTEN

Rosetti: Vioolconcerten in C C.5, D C.7 en F C.11. Lena Neudauer met het Zuidwestduits kamerorkest o.l.v. Johannes Moesus. CPO 555.381-2 (58’54”). 2019
 
Antonio Rosetti (ca. 1750 - 1792) heette eigenlijk Franz Anton Rösler en veranderde in 1793 zijn naam in het Italiaans. Hij werd vooral bekend met zijn 44 Symfonieën en ruim 60 Soloconcerten (de meeste voor blazers) en schreef ook negen Vioolconcerten. De Vioolconcerten in D C.6 en d C.9 waren in 2003 al door lAnton Steck en Johannes Moesus opgenomen (CPO 777.028-2). Nu vervolgt Lena Neudauer met een volgend drietal.
Het blijkt dat Rosetti’s gereedschapskist goed gevuld was: hij beheerste vele technieken, kon goed overweg met contrapunt, gebruikte de blazers inventief en was niet wars van wat chromatiek. Zo werd hij zeer gewaardeerd om zin classicisme ergens tussen Haydn en Mozart in. Maar naarmate de muzikale smaak zich verder ontwikkelde werd hij in vergelijking met hen wat vergeten.
Lena Neudauer en Johannes Moesus brengen hem hier met veel overtuiging en inzet in ideale samenwerking tot nieuw leven. Wie gesteld is op de Vioolconcerten van Haydn en Mozart zal hier een fijne aanvulling vinden.