CD Recensies

REICH: MUSIC FOR 18 INSTRUMENTS, ENS. LINKS

Reich: Music for 18 instruments. Ensemble Links o.l.v. Rémi Durupt. Kairos KAI 15043 (54’33”). 2020
 
Aangezien Steve Reich zelf eens heeft verklaard dat ‘klassieke muziek’ niet meer relevant was voor zijn werk, is het nogal ironisch te zien hoe veel va n zijn werken, zoals de Music for 18 instruments uit 1976 intussen ook in het grote repertoire zijn opgenomen.
Deze fascinerende compositie betekende duidelijk een ommekeer inn zijn loopbaan. Zijn eerdere werken warenerg experimenteel, gecreëerd door een proces van patronen opeenstapeling, deels geïnspireerd door zijn interesse voor Afrikaanse en Balinese muziek. Zoals het gevarieerde gebeier van kerkklokken ontstonden stukken als Drumming (Kuniko Kato, Linn CKD 582) en It’s gonna rain (Reich, Nonesuch 979.169-2) uit die elkaar overlappende patronen, die geleidelijk uit fase verschoven en op die manier op zichzelf veel variaties voortbrachten.
Music for 18 instruments werd geschreven voor een vrij groot ensemble met voornamelijk gestemd slagwerk, piano’s, houten blaasinstrumenten en stemmen en moest twee jaar rijpen voordat het voor het eerst in de New Yorkse Townhall klonk. 
Het werk laat zien dat Reichs ideeën konden worden vertaald in een boeiende en pakkende vorm. En kon worden gewaardeerd door een heel divers publiek. John Adams zei over zijn collega: “Hij vond niet zozeer het wiel uit, maar wel een nieuwe methode om ermee te rijden’.
Het gevoel van nerveuze opwinding en het besef van frisse ideeën kunnen nog steeds worden gewekt, zoals blijkt uit deze nieuwe mooie opname van een Frans ensemble, die een vergelijking met de eerdere uitgaven van Reich zelf (ECM 821.417-2 en Nonesuch 79448), Amadinda en musici (Hungaroton HCD 32208) en het Ensemble Modern (RCA GD 68672) redelijk goed doorstaat.