CD Recensies

RYBA: TSJECHISCHE KERSTMIS MIS; PASTORELLA'S

Ryba: Pastorella’s nr. 1-3; Tsjechische Kerstmis Mis. Gabriela Eibenová (s), Magdalena Kozená (ms), Jaroslav Brezina (t), Michael Pospísil (bs) met de Capella Regia Musicalis o.l.v. Robert Hugo. Archiv 477.8365 (50’01”). 1998
 
Intussen meer dan tweehonderd jaar behoort de buiten eigen land onbekende Tsjechische Kerstmis Mis, ook bekend als ’Hee meester’ van Jan Jakub Ryba (1765 - 1815) tot de traditionele werken die in de traditie van de Tsjechische muziekwereld, maar nauwelijks daarbuiten een wezenlijke plaats innemen. Het is een kostelijk, onmiddellijk innemend werk waarin gebruik wordt gemaakt van Tsjechische volksmuziek in de vorm van pastorella’s.  Daarvan zijn er ter inleiding drie opgenomen: ’Nachtegaal, prachtige vogel’, ‘Een lief liedje’’ en ‘Hoe zoet en lieflijk’ met begeleiding door houtblazers, orgel en strijkers.
Dit is volmaakte Kerstmuziek: onopdringerig, vrolijk, attractief. De leden van de Capella Regia Musicalis genieten er zelf hoorbaar van en alles klinkt volkomen juist. Het is een van de eerste opnamen waarin Magdalena Kozená opvalt. Ze beschrijft hoe deze muziek in een vroegere levensperiode toen ze net begon te zingen in de kerk mede haar verdere leven bepaalde. Met deze opname herontdekte ze ‘de vreugde van het samen muziekmaken’. Ze helpt hier mee om met een fonkelende vonk de Kerstviering feestelijk op gang te brengen.