CD Recensies

REICH: EIGHT LNES, VERMONT COUNTERPOINT, CITY LIFE E.A.

Reich: Eight lines. Music for two or more piano’s; Eight lines; Vermont counterpoint; New York counterpoint; City life. Resp. Klaus Simon en Jörg Schweinbenz (o), Holst Sinfonietta o.l.v. Klaus Simon, Anne Parisot en Delphine Roche (fl) en Andrea Nagy (kl). Naxos 8.559682 (73’24”). 2006/10
 
Samen met Terry Riley en Philip Glass behoort Steve Reich (1936) tot de Amerikaanse grondleggers van de minimal music. Hij was gedurende meer dan vijftig jaar steeds aan het front van de eigentijdse muziek met zijn onderscheidende werken die tot de opmerkelijkste muziek behoren. Zijn invloed laat alle grenzen achter zich.
Op deze cd uit de Naxos reeks American Composers is hij vertegenwoordigd door vijf werken uit een lange periode. Het gaat om Music for two or more piano’s (1964), Vermont counterpoint (1982) voor fluit en tape, Eight lines (1983) voor ensemble dat oorspronkelijk het Octet was (1979), New York counterpoint (1985) voor klarinet en tape en City life (1995) voor ensemble. De werken zijn in chronologische volgorde opgenomen zodat eventuele ontwikkelingen hoorbaar worden. 
Waar in Music for two or more piano’s nog de invloed van Morton Feldman en jazz te bespeuren is, krijgen de volgende weren steeds duidelijk een eigen karakter. Eight lines vormt nog altijd een hoogtepunt uit het na het Octet toegespitste minimalisme, vooral in ritmisch en dramatisch opzicht.
Als in het systeem van ondergrondse spoorlijnen, zoals die op de cover zijn afgebeeld, worden netwerken van frasen die in multitrack procedures zijn opgenomen ontwikkeld. City life bestaat uit een reeks dramatisch aandoende impressies van New York met gesampelde menselijke stemmen en straatgeluiden bijeen zijn gebracht in een quasi symfonisch stuk.
Het moet heel wat moeite en zorg hebben gekost om dit materiaal heelhuids op cd te krijgen, maar het resultaat verdient alle lof en brengt Reichs creatieve loopbaan mooi in kaart.