CD Recensies

RACHMANINOV: VROEGE PIANOWERKEN

Rachmaninov: Suite in d; Lied zonder woorden in d; Pianostukken op. 1 nr. 1-4; Nocturnes nr. 1 in fis, 2 in F en 3 in c; Canon in e; Prélude in F; Morceaux de salon op. 10 nr. 1-7. Elisa Tomellini. Piano Classics PCL 0123 (78’11”). 2016
 
Met het Lied zonder woorden uit 1886 de Morceaux de fantaisie op. 3, de Elégie, de Préludes in cis (de klokken van Moskou), de Mélodie in E, Polichinelle in fis, de Sérénade in bes, de 3 Nocturnes, de Valse in A, Barcarolle in g, de Mélodie in e, de Humoresque in G, de Romance in f en de Mazurka in Des op. 10/7 behoren tot de vroegste pianowerken van Rachmaninov uit de jaren tot 1894. Daarbij komt de Suite in d die in 1891  werd geschreven voor orkest, maar die verloren ging totdat het manuscript in 2002 werd teruggevonden als bewerking voor piano.
Uit deze composities maakte de Italiaanse pianiste Elisa Tomellini een selectie die heel boeiend laat horen hoe het 1 april 1873 wonderkind Rachmaninov zijn eerste schreden als als pianistische componist zette en al heel rijpe werken in verschillende vormen schreef en zo de grondslag legde voor zijn latere meesterwerken. In die tijd scheef hij ook wat weken voor piano vierhandig, maar die worden hier niet aan de orde gesteld.
Eveneens in 2016 maakte Tomellini een opname met meest onbekendere stukken van Liszt (Dynamic CDS 7815).
Het is in beide gevallen een puur genoegen om naar haar te luisteren omdat ze niet alleen heel virtuoos speelt, maar ook omdat ze open staat voor wat Slavische melancholie en die met Italiaanse charme verpakt. Ze heeft een goede greep op de kleinere vormen en kan heel mooie pianissimi spelen. Zo krijgt deze muziek zijn volle betekenis.