CD Recensies

ROMBERG: VIOOLCONCERTEN NR. 4, 9 EN 12

Romberg: Vioolconcerten nr. 4 in C, 9 in A en 12 in g. Chouchane Siranossian met het Capriccio barokorkest. Alpha ALPHA 452 (77’42”) 2020
 
Andreas Jakob Romberg (1767 - 1821) kwam uit de buurt van Münster, studeerde viool bij zijn vader en ging reeds als kind op tournee in Duitsland en Frankrijk met zijn neef en hun beider vaders. Later ontmoette hij Beethoven toen ze allebei in een orkest in Bonn speelden. Romberg ging ook componeren en werd in Wenen beïnvloed door Haydn, maar leefde daarna vooral in Hamburg.
Als componist was hij behoorlijk vruchtbaar met acht opera’s, tien symfonieën, talloze kamermuziekwerken en een enorm aantal vioolconcerten waarvan slechts een zestiental in manuscriptvorm overleefde. Bekend werd hij vooral met zij koorwerk Das Lied von der Glocke, een koorwerk op tekst van Schiller uit 1809.
De Frans-Armeense violiste Chouchane Siranossian, die eigenlijk barokvioliste is, ontdekte deze werken in Hamburg en deed daar voor deze cd een keuze uit. Het logisch dat ze daardoor extra gemotiveerd zorgt voor deze cd premières die bij alle getoonde virtuositeit een heel aangenaam Haydnesk karakter bezitten, want niet alleen zij, maar ook Romberg had groot talent. De zelf dirigerende Siranossian brengt deze muziek heel fraai tot leven.