CD Recensies

REUTTER, J.G.: DIVERSE WERKEN

Reutter: Sinfonia in G; ‘Venga l’età’ uit La magnanimità di Alessandro; Pizzicato; ‘Soletto al mio coro’ uit Alcide; Concerto per il clarono; ’Fra deserti’ uit La divina provvidenzia in Ismaele; ‘Dura legge’ uit Archiamia; Sinfonia, ‘Del pari infeconda’ uit Le betullia liberata; ‘Dal nostro nuovo aspetto’ uit Alessandro il grande. Olivia Vermeulen (ms) met Nuovo Aspetto. Accent ACC 24275 (65’15”). 2011
 
Johann Georg (von) Reutter (1708 - 1772) volgde Johann Joseph Fux op als kapelmeester van Maria Theresia en werd voor zijn diensten beloond door in de adelstand te worden verheven. Een muzikaal genie was hij niet, maar wel een goede vakman en alleen al daarom is een nadere kennismaking met hem de moeite waard.
De aria ‘Soletto al mio coro’ uit Alcide is een goed voorbeeld van het kwalitatieve niveau dat de componist bereikte. Het geeft ook een goede indruk van de kwaliteiten van de uitvoeringen in het algemeen en die van mezzo Olivia Vermeulen in het bijzonder. Ze zingt de aria’s misschien niet altijd met een ideale toonvorming, maar wel heel helder, duidelijk en met uitdrukking. De Engelse tekstverklaringen in het programmaboekje zijn soms wat verwarrend. ‘Lonely, to my dear one, I serve flattery and keep silence’ zou moeten luiden ‘I serve and love in silence only my dearly beloved’.
Het programma begint met een aardige Sinfonia als ouverture en bevat een driedelig trompetconcert waarin de trompet er in het andante geheel het zwijgen toe doet. Het ensemble Nuova Aspetto ontleent zijn naam aan een van Reutters aria’s en is vrij omvangrijk bezet met vier eerste en drie tweede violen, twee altviolen, cello, violone, trompet, psalterium, harp luit/gitaar, trompet en een stel toetsinstrumenten.
Vooral de manier waarop psalterium, harp, luit en gitaar alleen of in combinatie de aria’s begeleiden is heel treffend. Het is goed dat Reutter hier een plaats voor zichzelf krijgt met een geheel aan hem gewijd programma en niet met over diverse cd’s verdeelde snippers.