CD Recensies

RESPIGHI: VIOOLCONCERT, ARIA, SUITE VOOR STRIJKERS, ROSSINIANA

Respighi: Vioolconcert in A P. 49 (herzien en voltooid door di Vittorio); Aria voor strijkorkest P. 32; Suite voor strijkorkest P. 41; Rossiniana P.148. Laura Marzadori met het Kamerorkest New York o.l.v. Salvatore di Vittorio. Naxos 857.2332 (77’10”). 2010
 
Het valt op dat Respighi zijn werken voor viool en orkest, ook als ze omvangrijker waren, nooit gewoon Vioolconcert noemde. Het gaat om het Concerto all’antiga P. 075 uit 1903 en het Concerto gregoriano P. 135 uit 1921. Wie in de lijst met Respighi’s werken zoekt, zal daar ook nog het onvoltooide Vioolconcert in A (M.p.S.O.) P. 049 uit 1903 met de delen allegro energico en allegro aantreffen. Salvatore di Vittorio, die behalve dirigent ook musicoloog is, heeft de moeite genomen om het te voltooien.Voor een derde deel waarvan alleen wat schetsen bestonden,  gebruikte hij materiaal uit de eerdere delen. Verder vulde hij de orkestratie wat aan. In 2010 gaf Laura Marzadori hiervan in New York de première en nam het meteen op. Misschien heeft dit gereconstrueerde stuk niet het niveau van de beide andere werken voor viool en orkest, maar het lyrisch-romantische en rapsodische gehalte ervan bevalt goed, zeker in deze vrij temperamentvolle en toegewijde uitvoering die iets van het nieuwe heeft.
De rest van de cd is gevuld met de mooie quasi gezongen Aria, de Suite voor strijkers en de aardige Rossini pastiche, alle zeer naar behoren uitgevoerd. Een welkome aanvulling voor de Respighi discografie.