CD Recensies

RZEWSKI: WHICH SIDE ARE YOU ON? DE PROFUNDIS, BALLADES

Rzewski: Which side are you on? De profundis; North American Ballades  nr. 1-4. Lisa Moore. Cantaloupe CA 21014 (64’06”). 2003
 
De profundis is de titel van een ontroerende brief over de onrechtvaardigheid die Oscar Wilde als homoseksueel ervoer en de wanhoop die hem overmeesterde toen hij in 1905 vanuit de gevangenis in Reading aan ‘Bosie’ (zijn vriend lord Alfred Douglas) schreef.
In 1992 baseerde Frederick Rzewski daarop zijn compositie voor piano en spreekstem. Lia Moore draagt beide ongetwijfeld lastige partijen op een bewonderenswaardige, maar noodzakelijk ook conflictueuze en rusteloze manier voor en vindt ook de mogelijkheid om daarbij met de vrije handen op de pianokast te kloppen. De tekst uit ze gelaten en rustig zuchtend, kreunend, steunend en ze is daarin even goed als de componist zelf (Hat Hut HAT ART CD 6134) in een opname uit 1993. Ze speelt de pianopartij vol passie en zegt de tekst met ingehouden emotie.
Het werk dat nauwelijks te horen is tijdens een gewoon pianorecital en dat iets theatraals heeft, is sterk aangewezen op opnamen als deze.
De vier North American Ballades zijn heel andere kost. Het zijn vrij simpel klinkende bewerkingen van traditionele Amerikaanse spirituals. Zij krijgen een mooi lyrische voordracht van Lisa Moore die tevreden kan terugkijken op een zeer geslaagd project.