CD Recensies

ROUSE: SYMFONIE NR. 5; SUPPLICA; CONCERT VOOR ORKEST

Rouse: Symfonie nr. 5; ‘Supplica’; Concert voor orkest. Nashvillle symfonie orkest o.l.v. Giancarlo Guerrero. Naxos 8.559852 (71’32”). 2019
 
De in 1949 geboren Amerikaanse componist Christopher Rouse overleed in september 2019 op zeventigjarige leeftijd en liet als succesvolle en invloedrijke figuur een mooi oeuvre met 6 Symfonieën, 11 Concerten en een Requiem na. Hij behoorde mogelijk tot de laatsten die waarde hechtten aan de Symfonievorm. Het orkest was zijn domein en hij was gefixeerd op grootse klanken en hoe hij die geschikt kon maken voor luisteraars van nu.
Niet toevallig neemt hij voor zijn Symfonie nr. 5 uit 2015 Beethovens Noodlotsymfonie als uitgangspunt met microcitaten van muzikale frasen die hij daaraan ontleent. Niet zozeer als eerbetoon aan die grote meester, maar meer bij wijze van lopend commentaar op het noodlot thema. De componist kan daarbij luid en opdringerig zijn, maar gelukkig ook teer en fijnzinnig. Wat opvalt, is hoezeer hij de harp voortdurend bij het discours betrekt. Maar het zijn de strijkers die de sfeer bepalen tot in de luidste passages toe en behandelt het kleurenpalet virtuoos. De soepele en subtiele vertolking van Giancarlo Guerrero verleent het 30’07” durende werk groot aanzien. 
Voor zijn Symfonie nr. 3 (Alan Gilbert op Dacapo 8.226110) liet hij zich inspireren door Prokofievs Symfonie nr. 2. 
De beide andere orkestwerken, Supplica uit 2013, een vrij sereen, lyrisch en intiem werk naar het voorbeeld van een adagio uit een Brucknersymfonie. Dit werk kwam ook voor op de cd ‘Aspects of America’ van het Oregon symfonie orkest o.l.v. Carlos Kalmar (Pentatone PTC 5186,727) en voldoet evenzeer.
Tot slot is er het eendelige, bijna aan half uur durende Concert voor orkest uit 2008 loopt na een kalm begin met een oplopend tempo tenslotte uit op een heel felle climax. Zoals de titel suggereert is de orkestratie zeer rijk met een behoorlijk aandeel voor het slagwerk en een aantrekkelijke behandeling van de verschillende secties uit het orkest.
Het Nashville orkest speelt verrassend goed en virtuoos.